Ticaret Bakanı Bolat: Bu yıl yüzde 4’ün üzerinde büyüme hedefliyoruz
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, piyasanın adil, istikrarlı ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamaya yönelik düzenlemeleri yapmaktan sorumlu olduklarını belirterek, “Bunu yaparken de denetimleri yapmakla yükümlüyüz. Bu denetimleri biz gerçekleştiriyoruz. ekiplerimizle birlikte. Piyasa ne kadar gelişirse ve ne kadar düzenli işlerse biz de o kadar mutlu olacağız.” O anlamda iş yükümüz azalıyor.” dedi.
Bakan Bolat, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) dernek merkezinde düzenlediği 14. Ekonomik Değerleme Toplantısına katıldı. Bolat, tabandan iş dünyasından aldıkları geri bildirimler ve istişarelerle aklın yolu ve sağduyunun sesi olarak ortak akıl bulmaya ve çözümler üretmeye çalıştıklarını kaydetti.
Dünyada ihracatın düştüğünü ancak Türkiye’nin ihracatını depreme rağmen korumayı başardığını belirten Bolat, “İthalat konusunda proaktif davranıyoruz. Yerli ve milli sanayi üretimine, istihdama ve ekonomiye zarar veren kayıt dışı ithalata karşı aktif bir politika izliyoruz. Döviz rezervlerimizi izlemeye devam edeceğiz. Tek politikamız var.” “Bizim çıkarımız var. Yani ülkemizin ekonomisi güçlü, zarar görmemiş, halkımızın refahı zarar görmemiş.” dedi.
Bolat, Türkiye’nin dünyanın en hızlı işleyen ve en modern gümrüklerine sahip olduğunu belirterek, ticarette piyasa denetimi ve düzenlemelerin önemine değindi. Ticaret Bakanlığı’nın toplumun her kesimini ilgilendiren önemli bir bakanlık olduğuna işaret eden Bolat, “Ticaret odaları, sanayi odaları, esnaf odaları, kooperatifler sektörel düzenleme ve yönetmeliklerle yetki kapsamımızdadır. Sorumluyuz. Piyasanın adil, istikrarlı ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamaya yönelik düzenlemeler yapmak bizim sorumluluğumuzdur.” Bunu yaparken de denetlemekle yükümlüyüz. Bu denetimleri gruplarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Piyasa ne kadar gelişirse ve ne kadar sistemli çalışırsa o kadar memnun oluruz, iş yükümüz azalır. Piyasalarda kaos, dalgalanma ve manipülasyon ve spekülasyon faaliyetleri varsa bunlara sert bir şekilde müdahale edilecektir. “Bir şekilde müdahale etme görevimiz var.” açıklamayı yaptı.
“Meslek liselerinin artması için büyük çaba harcıyoruz”
Bu yıl 1 trilyon dolarlık milli gelirin aşılacağını ve büyüme hedeflerinin çok iyi gittiğini belirten Ömer Bolat, yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme hedeflendiğini ifade etti. Bolat, “Aşırı düşük faizli kredilerle talebin arttığı dönemlerden geçtik. Salgını ve Kovid’in getirdiği yıkımı atlatabilmek için ekonomimizi canlandırmak zorundaydık. Faizlerin düşmesine öncülük edip, faizlerin düşmesinin önünü açmak zorundaydık. işletmelerin daha fazla satması ve daha fazla üretmesi. Bunlar başarıyla uygulandı. Şimdilik yüksek enflasyonla.” “Hükümetimizin birinci önceliği bu konuda çalışmalar yapmaktır. Bir diğer önceliğimiz ise deprem bölgelerinin iyileştirilmesidir. Söz verdiğimiz gibi bu yıl sonuna kadar onbinlerce konut depremzede kardeşlerimize teslim edilecek.” değerlendirmesini yaptı.
Meslek lisesi, meslek okulu ve çıraklık okullarının sayısının arttırılması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Bolat, “Siz işçi bulamıyoruz, istihdam edecek nitelikli eleman bulamıyoruz diye şikayet ediyorsunuz, bu şikayetler zamanla azalacaktır. ” söz konusu.
Bolat, “Avrupa Birliği yeni dönemde Türkiye ile ekonomik ve ticari açıdan olumlu bir trend içerisinde. Biz de aynı iradeyi gösteriyoruz. Gümrük Birliği içerisinde bazı sorunları tartışarak çözmeye çalışıyoruz. İslam ülkeleri mükemmel seviyede, Körfez ülkeleri Türkiye’ye geliyor.” “Yatırım ve ticaret anlamında çok önemli bir çaba sarf ediyor. Biz de aynı çabayı gösteriyoruz.” dedi.
“Gelişmiş ekonomiler enflasyonla ciddi bir mücadele içinde”
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın da dünyanın gelişmiş ülkelerinde küresel piyasalarda enflasyon sorunlarının yaşandığını belirtti. Küresel salgınlar, jeopolitik gerginlikler, doğal afetler ve savaşların öngörülebilir politikaların oluşturulmasını zorlaştırdığını belirten Aydın, “Bu bağlamda küresel ölçekte gelişmiş ekonomilerin enflasyona karşı ciddi bir çaba sarf ettiğini ve bu bağlamda da ciddi bir çaba sarf ettiğini görebiliyoruz. , kemer sıkma tedbirleri alarak çözüm arıyorlar. Yine bu ülkelerde ekonomiye olan inanç şu: “İstihdamda ve istihdamda azalmalar var diyebiliriz. Tüm bunlara ek olarak Ukrayna-Rusya savaşı ve iklim değişikliğinin gıda alanında risk oluşturduğunu, İsrail-Filistin geriliminin ise iktidar alanında risk oluşturduğunu ifade edebiliriz.” dedi.
Aydın, “Terör devleti İsrail’in Gazze’deki bir hastaneyi hedef alması sonucu yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden büyük öfke duyuyoruz ve ASKON olarak bu hain ve hain saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz.” açıklamayı yaptı.